Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2008 22:32 - Линейките по-леко
Автор: darktales Категория: Политика   
Прочетен: 5049 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 09.07.2008 11:07


   Лекар загина вчера след като лека кола блъсна линейка на кръстовище в София.Линейката е изпълнявала мисия и е била с включени сигнални светлини и сирени.Фактът, че смяната на загиналия лекар Радослав Костадинов е била изтекла по време на инцидента изобщо не променя обстоятелствата и значението на това събитие.Линейката е превозвала спешно болен,негова придружителка и друг лекар,които също са пострадали.


   Катастрофите с коли на "Спешна помощ" не са редки и често завършват с тежки травми за персонала,но тези случаи рядко попадат в новините извън границите на съответния регион.Този път подобен инцидент завърши с най-лошото.Случилото се събитие е трагично и заради факта,че от него нищо няма да последва,освен мъката за близките на загиналия - то няма да стане повод и знак за някаква промяна,с която вероятността за такива събития да се ограничи; и разбира се,някой ден пак ще се повтори.


    Из форумите тръгнаха ругатни по адрес на "мутрите с BMW-та",към които ругатни обаче аз няма да се присъединя.И не защото съм позитивна и широко скроена личност,склонна към безпристрастни заключения.А защото всеки път когато съм дежурен гледам - ако не се налага да съм отзад като оцелелия колега - през предното стъкло на същата такава линейка какво става на пътя.Всъщност истинските мутри - защото вече горе-долу им знаем и колите - обикновено са едни от малкото,които дават път на линейка с включени сирени.Бедата е там,че в нашата интонационна среда мутренското стана трейд марк и страната ни се напълни с мета-,пара - и квазимутри."Мутра" като имиджов етикет вече се изпразни от старото си съдържание и е приложимо едва ли не  спрямо всеки втори. Огледайте се и ще ги видите. Външните и поведенчески белези могат да варират в една или друга степен,но обединяващият признак е психологията на помияра - да се правиш на голяма работа пред когото ще ти мине номерът.


    Обществото иска от персонала в "Спешна помощ" да е квалифициран,опитен,отзивчив и винаги да пристига бързо.Да се състои предимно от мъже,та да могат да мъкнат носилките.Всеки лекар да има минимум 10 години стаж,чух наскоро да се изказва една гражданка.И т.н.Всички тези искания,разбира се,са справедливи.Но обикновено когато искаш нещо,трябва да си наясно какво предлагаш в замяна.Няма да споменавам заплащането.(А всъщност защо не.Това е един измерим показател какво получаваш в замяна на възможността по няколоко пъти на всяко дежурство да бъдеш убит от някой галфон.Ами ето.Ако в една линейка има шофьор,сестра и лекар,какъвто е съставът на реанимационния екип в големите градове,и ако те имат по пет или по-малко години стаж,сборът от  месечните заплати на тримата в BGN ще е от областта на трицифрените числа.Разпределете както искате.)Освен изродското заплащане обществото,в лицето на все по-нарастващ брой негови членове, вече пречи на работата и  застрашава и отнема живота на същите тези хора,към които има такива сериозни изисквания.
   За обществото,за общество като нашето,който и да е лекар е по-полезен от който и да е депутат,кмет или общински съветник.От всеки журналист,социолог,адвокат,мюзикайдъл,футболист,филателист,
рентиер,готвач,мозайкаджия,IT специалист,
маратонец,фото-
граф,пи ар,драскач по блогове,водолаз,безделник,барман,от всеки "вишист",излязъл от някоя вечерно-задочно-платена печатница на дипломи и от тути кванти прочие висшисти.Причината не е в това,че българските лекари са с нещо по-добри или по-различни от всички останали хора; причината е там,че всъщност всички ние все още не представляваме общество и се наричаме така само по инерция.Все още сме просто едно множество,което говори общо взето един и същ език и обитава една и съща територия.Отношенията сред това множество са такива,че и лекари,и полицаи,и политици вземат подкупи,но лекарите обикновено ги вземат,за да свършат работата си,а не обратно,та затова дори корумпираният лекар е по-полезен от корумпирания полицай или политик.Може би някой ден ще изградим хоризонталните и вертикални връзки,които да ни направят общество наистина,и тогава ползата от лекарите ще бъде сравнима с ползата от всички останали професии.Но засега се въртим из джунглата,в която нормалните връзки са прекъснати или пък още не са изградени.


    Има ли в България условия спешната помощ да работи адекватно на изискванията на гражданите и на заложеното в законите? Ами няма.Не знам дали има държава,в която да получиш повикване за човек в безсъзнание и без реакции,да тръгнеш натам със 120 километра и като пристигнеш да завариш някой мангал (не ром и даже не циганин),който вече дори не е пиян,а махмурлия и "муй многу лошу",и подобни неща да се случват всеки ден,и от това нищо да не последва - освен евентуално някоя катастрофа.Затова вече по-леко.Без много-много сирени.И без качване на тротоара.И на тревата.И в насрещното.Когато стане.Не си заслужава,засега.


    Дано почива в мир загиналият колега!
      

       




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - колкото и парадоксално да звучи написаното
08.07.2008 23:06
трябва да призная, че го подкрепям!!!
знам че от страни от позицията на пациент винаги има място за претенции към лекарите, но ...
малко са пациентите, които знаят какво става в действителност, какви са условията на труд, графиците, отговорността, липсата на кадри, умората, и ... мога да продължавам, едва ли нещо променя това...
цитирай
2. rummi - Да почива в мир!
09.07.2008 00:04
Написаното звучи, и е, вярно.

Българския народ има много и верни пословици, една от тях е: "Не плюй в кладенеца, от който пиеш вода".

Обръщам се към пространството от хора с думите: "Хора, поне заради личната си хигиена, нека се ограничим да сипем хули по инерция към хората, на които поверяваме рано или късно здравето и дори живота си."

В България професията "лекар" и "медицинска сестра" стават все по-непривлекателни и, пак рано или късно, почти всички ще се изнесат оттук. И няма да има кой да ги замести.

Това са професии, които просто не можеш да практикуваш без нужната доза човеколюбие. Без всеотдайност - доста по-голяма от тази при другите професии. Без... бих могла да изброя още много.

Благодаря на всички хора, към които някога съм се обръщала за медицинска помощ.
цитирай
3. darktales - Е, може би не всичко написано трябва ...
10.07.2008 21:47
Е, може би не всичко написано трябва да се приема 1:1. Ние често така си говорим, но днес пак влизахме в насрещното. Така ще е и занапред. Има си хора за всичко, включително и за тази работа. Само че е глупаво те да бъдат харчени за жълти стотинки. Както заради тях самите, така и заради всички останали.

Горе има и думи, които могат да се изтълкуват като проява на професионално високомерие - то е често срещано и дори донякъде полезно за лекарското съсловие - но не съм ги казал от такава позиция. Мисълта ми е, че в общество ни, където повечето стойности , ценности и норми - духовност, култура, политически идеи, правосъдие, цивилизована конкуренция - се губят някъде по пътя между техните генератори, посредници, гаранти и потребители, по някакво щастливо стечение на обстоятелствата работата на медиците все още поддържа някакво що-годе конвертируемо ниво.

Това е толкова по-трудно ,тъй като в общественото пространство къде умишлено, къде по инерцията на каскадата се поддържа един поток, който култивира поведението на помияра - дружно нахвърляне срещу този, който в момента изглежда най-уязвим. Пример: преди два месеца от СКАТ в продължение на няколко дни разнасяха, че един човек е починал от инсулт, след като близките му няколко пъти звънели в Спешния център на Бургас, но не им била изпратена линейка.Изляха се, разбира се, дежурните ругатни, оплювки и закани за съд. Но не се чу нито дума за това, че съпругата му е нахълтала в координационната централа и е шамаросала една служителка, работеща и след пенсионирането си, акушерка с 40 години стаж ( която всъщност току-що е идвала на смяна и е нямало как да има нещо общо с цялата работа; но шамарите са били придружени с коментар: "ей на тая се обаждах") . Не се чу и дума за това, че не е регистрирано нито едно обаждане от нито един от посочените от близките телефони. Тези факти биха представили събитието по по-обективен начин, но не биха допринесли за култивиране на енергията на помияра, затова и бяха пропуснати.
цитирай
4. rummi - човешкия живот е безценен,здравеопазването е безплатно...
10.07.2008 22:30
и при такава ситуация нищо не е 1:1.

ако не си харесваш нещо в постинга, можеш да го редактираш - или да го оставиш като документ от едно състояние, в което човек е реагирал като човек.

и аз съм, да речем, изненадана от реакциите на "обществото" към буквално всяка група или прослойка от самото него.

по време на протестите на пенсионерите, например, се опитвах да навия разни хора да отидем да ги подкрепим. защото, от всеки жив в България може и нищо да не излезе, но рано или късно, живот и здраве, ще стане пенсионер. и ако те днес постигнат някакви придобивки, то от тях ще се възползват всички. е, накрая отидох да ги подкрепям сама, и чух от случайни минувачи такива квалификации, че... не мога всъщност да изразя емоцията си с точно определена дума.

за това, а и за СКАТ-ския случай какво да кажа, освен "Господи, прости им, те не знаят какво вършат". и се надявам НАИСТИНА да не знаят - за тяхно добро.
цитирай
5. darktales - Да
10.07.2008 23:12
Аз всъщност си редактирах постинга - приравних редовете към центъра, тъй че на вид да прилича на стихотворение като графичен знак за спонтанност.

Този пример който даваш с протеста на пенсионерите, и аз всъщност говоря за същото - за оня, който е зарязал помиярите на бунището, най-добре е те да се джавкат и хапят един друг, нали така. И в крайна сметка не са те виновни, че са станали такива - всеки помияр може да бъде превърнат в добро куче, както и обратното.
цитирай
6. rummi - от цигарите
10.07.2008 23:22
съм със затруднено дишане; от равнението на текста към центъра - със затруднено четене.

така или иначе, по повод на кучешката тема се сетих за една отдавнашна случка. един приятел веднъж ми каза:

- Какво се надуваш, баща ти да не е ризеншнауцер.
- Фон Ризеншнауцер, ако обичаш! - му отговорих аз, високомерно.
цитирай
7. darktales - То ако не е едно, ще е друго, ами поне ...
10.07.2008 23:38
То ако не е едно, ще е друго, ами поне не прекалявай с цигарите.
цитирай
8. piccola - ...
19.08.2008 08:01
несъществуващото общество....
засегнал си много интересна тема и си я обяснил изчерпателно.
за съжаление аз лично не мога да видя изхода от цяата тази помия, защото всяка едно действие или бездействие е обвързано от нечии интереси, което пък обуславя сегашното положение.

очакването към екипите на Бърза помощ, техните реакции, асистенцията, заплащането, мизерията, недоволните пациенти и близки......
омагьосан кръг....
къде е изхода? как могат да се оправят нещата и защо "управляващите" не се вслушат наистина в съветите и напътствията на практикуващите? Та те са хората, които могат да им помогнат да намерят правилният подход за реализиране на успешна здравна реформа. Реформа, която да доведе до видими положителни резутати...
цитирай
9. darktales - Вчера отново стана катастрофа, при ...
22.08.2008 10:09
Вчера отново стана катастрофа, при която кола блъсна и преобърна линейка с пациент вътре. Само по чудо този път няма убити.

piccola, понякога нямаш ли чувство, че когато се правят закони, наредби, реформи и т.н. приоритетът в тях не е интересът на обществото, а интересът на един ограничен кръг от хора. Ако понякога има полза и обществото, това се дължи на някакво случайно и моментно съвпадение на вектора на интереси.
цитирай
10. piccola - darktales,
22.08.2008 13:02
не само имам чувството, ами съм убедена в това. Преференциалните условия в дадени промени - отново са отправени към шепа хора.
Ето за това ме е яд най-много, защото ние си говорим, а керван аси върви. Определени хора пак си правят каквото си пожелаят и променят определени закони и наредби, за да угодят на определени хора - финансово разбира се......
И си говорим....и дори да се опитаме да направим нещо - ти сам виждаш....българите прекланят глава и казват - не ми се занимава - нека някой друг го направи....
е хубаво де, но.....до кога с този вид мислене???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darktales
Категория: Политика
Прочетен: 537879
Постинги: 90
Коментари: 456
Гласове: 1406
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031