Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2008 19:01 - Иглите в сърцето на Саркози и червеният конец на Б.Б.
Автор: darktales Категория: Политика   
Прочетен: 4881 Коментари: 5 Гласове:
0



   Наскоро френски съд отхвърлил иска на президента Никола Саркози срещу фирмата K&B, която пуснала на пазара вуду кукла с неговия образ, придружена с инструкции и игли за магия:


image















   Впрочем този начин за въздействие върху магичен двойник не е монопол на вуду - използвали са го и чернокнижниците в средновековна Европа като един от видовете омагьосване за смърт... Да си призная честно, когато бях в ранна ученическа възраст, прочетеното за едни подобни фигурки много ме беше впечатлило."Кралица Марго" стоеше в адулт директорията на домашната библиотека - по-невинни времена бяха все още - тъй че в четвърти клас се налагаше да я чета тайно, а при тези обстоятелства впечатлението е още по-силно. Интересно все пак защо я бяха сложили при "любовните" и "забранени" книги. Вярно, че има и любов, но не е нещо кой знае колко по-различно от "разрешените" в този период "Трима мускетари" на същия автор.Може да се допусне, че е било заради насилието, но пък Проспер Мериме стоеше при "разрешените",а неговото описание на Вартоломеевата нощ е не по-малко кърваво от това на Дюма.Подобни културни парадокси сякаш са присъщи на всяко тоталитарно управление, каквото поне за известен период от време се явява и родителското...Както и да е. Та в "Кралица Марго" подобни фугурки, само че от восък, пробутани на неразделните приятели Ла Мол и Коконас от зловещия флорентинец Рьоне, в крайна сметка ги пращат в ръцете на палача-екзистенциалист метр Кабош...

   Но времената вече са други и френският съдия отхвърлил иска на президента с мотива, че "продуктът на K&B не нарушава общоприетите норми на чувството за хумор". Миналата година имало подобни кукли и с лика на Сеголен Роаял,съперничка на Саркози от президентските избори, но тя пък изобщо отказала да се засегне - види се проявила е чувство за хумор, или пък рефлекса на модерната левица да се дистанцира както от крайния атеизъм, така и от суеверията.

   Обаче Франция си е Франция. Нека си представим, че у нас биха произвели и почнали да продават подобни изделия с образа на някой от известните политици. В нашата страна, където цялата правешка династия и всичките й фаворити се радваха на тясно общуване с покойната вече републиканска вещица; а олигарси, певици, видни журналисти и изобщо известни с каквото и да е персонажи не могат да завършат докрай пъблик имиджа си, ако не са я виждали или в най-лошия случай сънували поне един-два пъти...Тези кукли направо биха могли да се използват като тест кой как би реагирал. А впрочем някои нямат нужда и от специален тест. Ето един откъс от интервю с ББ, което от месец и нещо се размотава из хартиени и електронни жълти формати:


   "-Хайде, давай, питай ме каквото ще ме питаш, че закъснявам с програмата..

 -Чули ли сте, че Сергей Станишев ви е поръчал черна магия? Четох някъде, че Емилия Масларова отишла при ходжа по поръчение на Станишев, за да сломи силите ви...

  -Ами да, толкова му е акълът на Сергей Станишев - занимава се с черни магии. Аз заради това си нося ето това (б.а. - Бойко показва тънък червен конец, вързан на ръката му). "


    Явно Бойко няма намерение да си оставя магарето в калта.Но противникът е опасен и готов на всичко - пак в едно жълто издание някой си Кеазим ходжа казва ето какво:


   "-Бойко Борисов е ходил при Шериф ходжа във Варна да му я разваля. Този конец дето му е вързан, няма да го защити.

   -Каква точно магия е направил Станишев на Бойко Борисов?

   -
Да не стане министър-председател. Той има и друга магия, направена от още един човек, но за  болест. Нещата му се объркват от нея".



   Тц, тц, тц. Какво ли пък ще настане, ако му направят и такава кукла-алафранга.

   Не знам обаче защо Бойко ходи при разни проскубани ходжи... И то при положение, че страната ни има кадри като Теодора Стефанова, личната гледачка на Берлускони:

image

   Те това е гледачка.Може и да гледа, може и да бъде погледната, така да се каже.Някои злобеещи завистници твърдят, че Берлускони изобщо не знаел, че Теодора му е гледачка, но дори и да е така, какво пък толкова? Днес не знае, а утре може и да разбере, човек се учи, докато е жив. А може би дори не е задължително да знае. Във всеки случай, според мен и Бойко Борисов, и целият ни привързан към ходжи, вещици и вещери ВИП корпус са изтървали питомното, за да гонят дивото.

   Нека Борисов маха този безполезен конец, докато някой спекулиращ със символизма злобар не е видял в него образа на непрекъсващата му връзка с червената партия.

   И да връща Теодора в България, докато Саркози не я е поискал назаем от съседа си Берлускони, та да го екранира от тези негови ( на Саркози )   поданици-хумористи. Стига само сме пилели националното богатство.







 


Тагове:   Саркози,   конец,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - ако не беше толкова ... тъжно всичко това
06.11.2008 19:25
щеше да е смешно, ама не ми се смее:)
Не мога да се отърва от един единствен въпрос: как допуснахме да се стигне до тук???
цитирай
2. gantree - @ chara
06.11.2008 20:00
Това е просто поредният кръг на Ада :))
Няма страшно, ще го минем и него.
цитирай
3. blueskies - хахахахаха:))))))
06.11.2008 23:28
отдавна нех се бях смяла така! мерси, доктор смок, а ъ, доктор смях де! :))))
цитирай
4. darktales - :)))
07.11.2008 17:09
То там е работата, че не е вече "под".
цитирай
5. darktales - Така е
07.11.2008 20:42
Така е - ако хората се чувстват щастливи от това, нека си ходят по врачки. Аз лично не оспорвам явления като телепатия, свръхсензитивност, прекогнитивно знание и дори магия, нито пък имам като цяло нещо против тези, които притежават подобни умения. Проблемът не е собствено в тях, а в ролята, с която ще ги натовари обществото. У нас нещата като че са обърнати надолу с главата, сякаш сме някакво племе, в което никой няма да ти каже "добро утро", ако от време на време не те видят да седиш коляно до коляно с шамана. И така се държат хора, които уж иначе са християни, а тук вече почва голямата бъркотия. Ако човек вярва искрено, той просто няма нужда от подобни неща; ако е истински християнин, няма да тръгне по врачки, пък дори и да е убеден, че му правят магии. "Господ е сила на живота ми; От кого ще се уплаша?". И хайде, ако е някоя лелка от село, това си остава между нея и Господ, а Той едва ли ще е толкова дребнав, че да й го натяква - вече не сме в библейските времена, когато човечеството уж било по-неразвито и понякога трябвало да се вкарва в пътя с някой и друг шамар. Но когато го правят тези, които имат претенции да ни управляват, или тези, които едно време уж са ни управлявали по-добре, или онези, които живеят със самочувствието на бивши и настоящи културтрегери, ненадминати и незаменими - ами тогава е по-различно. В крайна сметка това са хората, които трябва да задават някаква културна среда, за добро или за лошо.

Със своя иск срещу фирмата Саркози е постъпил, може да се каже, адекватно - той е личност, но същевременно и институция. Няма как да остави тази работа, без да помрънка малко. Френският съдия също е постъпил адекватно - дори и да съществуват подобни магии, и дори някой да смята да направи тъкмо такава на неговия президент, то този някой едва ли ще прибегне до изделия серийно производство; така че на цялата работа наистина може да се гледа като на една шега. Времената, когато са се изгаряли вещици, вече са в миналото; а пък у нас още сме във времената, когато шаманите са на почит.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darktales
Категория: Политика
Прочетен: 538012
Постинги: 90
Коментари: 456
Гласове: 1406
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031