Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2009 18:49 - Избори до под кривата круша
Автор: darktales Категория: Политика   
Прочетен: 4632 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 02.08.2010 02:00




     
           Тъй като никога не гласувам и никога не съм го крил, през известни периоди от време все ми се налага да слушам и евентуално да приемам за своя сметка разни глуповати заклинания. Понякога бивам честит да ги чуя в частни разговори, понякога с тях ме облъчват всевъзможни медии, но за 20 години смисълът им не се е променил особено.

   Който не гласува, все едно е гласувал за Луканов...
   Избори до дупка...
   Ако не идеш на избори, помагаш на Жорж Ганчев...
   Трябва да се избере по-малкото зло...
   Ако гласуваш за Бойко, получаваш Костов...
   Ако гласуваш за Станишев, получаваш Доган...
  Ако не гласуваш, все едно си гласувал за Доган и комунистите...
  Ако искаш мажоритарни избори, значи искаш Братя Галеви и Слави Трифонов...

    Лично според мен  всички тези заклинания могат да се сведат само до едно изречение и то звучи приблизително  ей така:

    Ако гласувам за на леля ви шортите, получавам на баба ви хвърчилото.

  
През лятото на 2001, след като излязоха списъците с депутатските мандати, един възрастен гражданин ме беше попитал: "Кой е пък тоя Гадар Хачикян? Ти чувал ли си го?"

   Човечецът беше гласувал за 800-те дни, за наследника на Н.В.Цар Борис ІІІ Обединител, О Бозе и пр., а беше получил заедно с него и Гадар Хачикян, или метафорично казано на баба си хвърчилото.( Гадар Хачикян, както може би помнят любителите на безсмислени факти, всъщност не е кой кой кой, а коя - това беше най-младата депутатка в 39 НС, която комай ще остане в историята само с този статистически показател и със софийската жилплощ, която успя да си купи по тънката тарифа ).

   Който и да е за когото си ще да гласува, ще получи общо взето едно и също. Въпросът е само от коя страна на тезгяха на това едно и също ще се окаже. Това едно и също всъщност съдържа в себе си поне три неща, които си вървят в комплект вече 20 години. Това са трите стълба на нашата фейк демокрация, които като езически идоли много обичат жертвоприношенията и трябва периодично да бъдат засипвани с избирателни бюлетини:

   - Некомпетентност на управляващите. Чуждицата малко изглажда и нивелира смисъла на това явление, което в различните случаи може да варира от лековата, почти приятна глупост до пълна и опасна непригодност;
    - Поддържане на корупционна среда. Далаверата е основна цел и мотивация на политическата класа - тя се формира заради далаверата и се възпроизвежда чрез нея. Една огромна част от политическата и управленска продукция всъщност се създава с цел да обслужва далаверата;
   - Поддържане на недемократични практики. Има постоянен, устойчив стремеж да бъдат заобикаляни основните принципи на демокрацията и да се упражнява авторитаризъм на всички нива.

   Тези три стълба са щафетата, която всяко управление предава на следващото, а то на това след него. Понякога някой от стълбовете израства повече от другите и се набива по-силно в очи, но досега е нямало случай някой от тях да падне толкова ниско, че да не се забелязва без помощни средства. То и е невъзможно, доколкото стълбовете са взаимносвързани. Свързват ги тези, които се грижат свещеният им огън никога да не изгасне и чиито взаимни отношения могат да се изобразят най-сполучливо с руския израз "круговая порука". За непреклонните русофоби има и англосаксонско съответствие, известно като "Tweed ring"   или "Tammany ring" ( съответно кръстени на политика Уилям Туид и на клуба на демократите в САЩ ):

            image                         
                 - Кой открадна парите на народа?
                 - Той беше -
и всеки сочи стоящия до себе си.
  
   Когато въпросът се върне до първия попитан, той отново прилага същия номер, и така до безкрай. В тоя ред на мисли - може би ще почна да гласувам, когато някое правителство осъди поне един министър от предходното заедно с личния му туидов кръг. Сакън да не си помислите, че искам горките хорица да лежат дълги години в панделата и там да им правят разни работи, не. Въпросът не е в панделата, а в това да се даде знак, че повече няма да е така. Не искам да видя в затвора нито Костов, нито Н.В., нито Станишев, нито даже Доган. Каква ми е ползата от тях, ако са в затвора. Искам те да управляват, само че без кръгове и стълбове. Стане ли това, мога да гласувам ако ще би и за Гадар Хачикян :)

   Който и да е за когото си ще да гласува, наесен пак ще се озовем в до болка познатата картинка. В средния ешелон ще цъфнат едни никому незнайни дотогава субекти и ще почнат здраво да плюскат. Вариант ( тъй като броят на политическите шантонерки е голямо, но все пак крайно число ): ще цъфнат едни познати от предишни и по-предишни управления субекти и ще почнат здраво да плюскат. За всеки един, който се мъчи сам да се занимава с бизнес или просто да си гледа професията, ще има по 4-5, от които той в някаква степен ще зависи и които ще си разменят подобни фрази:
   - Ма гледъй ма, туй пак ни съ утварйъ.
   - Ъм ристъртиръй гу ма.
   - Ъм то куе времи шъ стани. Ам ши трявъ пак дъ дойдити.

  
И, разбира се, Чл. 220 от НК ще блести с непомръкваща още от времето на соца красота:
   Чл. 220. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.

   Ако Ал Капоне бе видял тоя член, имаше да скърца от завист с разядените си от сифилиса зъби!... Какви ти контрабанди, какви ти черни лотарии, какви ти автомати "Томпсън", какъв ти затвор, бедний ми бедний Ал Капоне...

  Но може би пък тоя път греша? Може би пък следващото правителство ще разсече с червена пожарникарска брадва порочния кръг? Възможно е и да греша, и ако това стане, съм готов да си понеса последствията. Ще си разкъсам дрехите, ще си разраня лицето, ще си посипя главата с пепел и ще отида на поклонение до Банкя, като последния километър ще измина пълзящ на колене, а на следващите избори ще съм пръв до урните още преди червените бабички...

   Ама едва ли. Поне не се виждат никакви признаци.

   Двадесет години са доста време. Това е почти 1/4 от живота, ако говорим за европейските страни, а за европеидните като нашата е дори 1/3. През всичкото това време на практика едни и същи хора ни уверяват, че този път ще управляват по различен начин, и всеки път си остава пак същото.

   Заслужават ли те да легитимираме системата им с гласа си? А правим ли нещо друго, като гласуваме?

   Отговорът се носи с вятъра, както казва Боб Дилън. А човек няма нужда от синоптик, за да види в коя посока духа вятърът, както казва пак той.


  





Тагове:   избори,


Гласувай:
0



1. boristodorov56 - Кои ни закара под кривата круша?
03.06.2009 18:51
http://www.youtube.com/watch?v=Pu-3Og4Yg2g
цитирай
2. darktales - кой кой кой
03.06.2009 19:05
Повече ме интересува може ли някой да ни изкара поне в обозримо бъдеще.
цитирай
3. анонимен - kak koi ????
24.06.2009 18:25
О00важаеми другари,друзя,френдове...и т.н!
Ама,вие все още ,след цели 20 години си задавате
този Кааардинален Ваапрос?Олеле,мале!И това е най "просветената" част от хм...нарореца?
АМИ<НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ВСЕ ОЩЕ<ЧЕ ТОВА СМЕ СИ САМИТЕ НИЕ?НИЕ,БЕ,МА, МО!НИЕ!НЯМА ДРУГ!
Я СЕ ОГЛЕДАЙТЕ!ИМА ЛИ ДРУГИ МАЛОУМНИЦИ,НА ТОЗИ "ЛАНД" ОСВЕН НАС САМИТЕ!ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ
ТЕ СИ РУЧАТ ЗЕЛНИКА,КОЙТО НИЕ ИМ ПОДНАСЯМЕ НА ТЕПСИЯ,А СЛЕД ТОВА СЕ ДАВИМ
В СОБСТВЕНОТО СИ МАЛОУМИЕ И ТЪРСИМ ТОВА СМЕШНО "ТВОРЕНИЕ" НА ЧОВЕШКОТО БЕЗСИЛИЕ
НАРЕЧЕНО..."С П Р А В Е Д Л И В О С Т"!
...А в нормалните общества никой не търси такива
ирационални творения,а създава системи,с ясни и точни правила и чсен,точен и..."безкомпромисен"
контрол!
...но,я да си попсуваме докато търсим този мисте-
риозан "КОЙ"!
цитирай
4. darktales - анонимен 3.
24.06.2009 23:02
Не съм псувал, нито пък търся "кой кой кой", това е просто шега. Всъщност доколкото мога се опитвам да убеждавам хората да спрем да им поднасяме зелника.
цитирай
5. анонимен - От анонимен 3
28.06.2009 13:28
Не съм желел да Ви обидя,въпреки,че на практика може би се получи така.А иначе съм готов с две ръ-
це да се "подпиша" под казаното в "избори до..."
За хора като нас е ясно,че нищо не може да се промени в рамките на съществуващата
политическа,а защо не и социална система.И докато преобладаващата част от народа не съумее
да разбере това,нещата ще се повтарят до безсъзнание...или изчезване на самия "народ".
Но, това е само първата част,видимата ,на "айсберга".Следващия и може би по-важен въпрос е "а с какво да се замени"?
Вие може би имате някакви идеи в рази насока.
Може би ще споделите някои от тях.
цитирай
6. darktales - анонимен
29.06.2009 14:36
Не съм се обидил и не виждам от какво бих могъл. Нормално, говорим си.
Едва ли мога да изкарам някакви кой знае какви идеи, по-скоро би ми се искало колкото може повече хора да мислят в някаква позитивна ( според мен ) посока. Аз всъщност не съм против парламентарната система, почти не съм против пропорционалното разпределяне и дори не съм против сегашните налични политици. В смисъл че не виждам изхода в някакви "нови лица" или партии.
Обаче, ако погледнем по-внимателно, българският парламент от много време насам работи като някакъв холдинг. През 4 години се променя съотношението на водещите компании в него, като дребните акционери им дават единствената си акция. Тая прилика става още по-силна откакто се утвърди практиката да се купуват гласове. Холдингът обаче не върши добра работа на акционерите, но те, за разлика от истинските холдинги, на всеки 4 години отново придобиват права над единствената си акция. Какво могат да направят - да я дадат отново на една или друга компания? Обаче холдингът ще си остане същият. Компаниите, веднаж получили акцията, бързо ще забравят всичките си розови обещания, и всяка от тях, според процента прехвърлени й акции, ще гледа да използва холдинга най-вече за своите интереси. Това може да се повтаря до безкрайност, ако в уравнението не се промени нещо.
цитирай
7. анонимен - Да,безднадеждана "работа"...
03.07.2009 14:17
А не може ли да се потърсят идеи в посока към
"пряка демокрация".без посредничеството на партии
(което автоматично води до тяхното премахване като
ненужни вече политически субекти) и разбира се,
нова конституция и нова избирателна система.
Лично аз имам някои "виждания",но ще бъде интересно,ако и Вие погледнете и пoмислите за нещата от този ъгъл.И за да изляза от "анонимност"
мога да Ви предоставя мои име и адрес:
Д. Мишев , dmishev@abv.bg
цитирай
8. tili - Ето това те пита
03.07.2009 14:32
анонимния - какво да се промени. Когато имам камъче в обувката зная какво да направя. Да станем Швейцария не може - хората 700 години са си подготвяли терена за да станат световната касичка на чисти и мръсни пари и на всички да им е дбре. Или ще станем Чехия, или Беларус. Това са алтернативите. Народът няма как да се смени - значи - очакваме предложения за решение на задачата с тази константа. Хайде, кажи!!!
цитирай
9. darktales - @
03.07.2009 18:37
tili и г-н Мишев, аз наистина не бих могъл да изложа някаква смислена формула за излизане от това положение и чистосърдечно си го признавам. Знам само, че ще е трудно, много трудно. Казваме уравнение, но уравнението може би не е само едно, може би са цяла система.
Обаче твърдо съм убеден, че първата стъпка е - никакво сътрудничество, никакво участие в лъжата, съответно и никакво мълчание! Следващата - постепенно консолидиране на всички групи хора, които не приемат такава фейк-демокрация, независимо от политическите си предпочитания.
Нека да държим връзка, нека да не спираме да говорим, нека се увеличаваме и изчистваме вижданията си.
Г-н Мишев, благодаря за адреса. Обещавам да помисля и да изпратя каквото съм измислил.
цитирай
10. tili - Синът ми е на твоето мнение -
03.07.2009 18:53
никакво участие, никакви рушвети, никакви лъжи. Преди няколко дни беше свидетел в съда на застрахователите си за някаква повреда от дупка на улицата. След два дни му откраднаха колата. Дали страдам от параноя или ?...
цитирай
11. darktales - tili
03.07.2009 19:50
За нещастие, у нас параноята много често се оказва че е нормално причинно-следствено мислене.
цитирай
12. анонимен - Уви,darktales,tili,
05.07.2009 15:39
Народът ни за съжаление не разполага с друг "народ"!
Това си е една направо отчайваща даденост.Болшинството от хората са направо като зомбирани от това статукво.Някои не виждат изход ,но за съжаление и не желаят да търсят такъв.
Мен лично ме плаши мисълта,че увреждането е ве-
че необратимо.Вижте само с какво "настървение"
"народецът" ни се хваща за всеки нов,подхвърлен му от системата "спасител" и с какъв дивашки възторг
се втурва да го "избира",независимо от повтарящия се до отчаяние "изборен"резултат".За мен това об-
стоятелство е най-отчайващото нещо,защото то не
допуска даже в мислите на тези хора нещо по-различно.А на практика няма кой друг да прави промени,освен самия народ.Ние не можем да си представим,как така може да бъде,без някой "да ни спасява",а това трябва ние самите да правим в ежедневието си,със собствената се отговорност и разбира се задължително в рамките на една друга
управленска система(не само и не просто изборна).
И тук мога да кажа,че доста обнадеждаващо ми
изглежда казаното от Вас,darktales, "Нека да държим
връзка,нека да не спираме да говорим,нека се увеличаваме и изчистваме вижданията си".
Очаквам Ваше мнение исъм приготвил свое за "обмен" на мнения.
Д.Мишев
цитирай
13. darktales - Няма добри и лоши народи, народите ...
05.07.2009 18:00
Няма добри и лоши народи, народите са като децата - стават такива, каквито са ги направили ( водачите им, обстоятелствата и т.н. ). За съжаление, в цялата нова история на България водачите и учителите на народа - елитът и интелигенцията - гледат само да се поставят над народа, а оттам нататък вече не правят нищо за него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darktales
Категория: Политика
Прочетен: 540208
Постинги: 90
Коментари: 456
Гласове: 1407
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930