Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2013 14:55 - Галимация, или по-малкото зло
Автор: darktales Категория: Политика   
Прочетен: 2158 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 07.11.2014 15:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всъщност резултатът от тези избори не беше кой знае колко трагичен. Стана по-добре, отколкото някаква остатъчна и малобройна група десни депутати да влачи безсмислено парламентарно присъствие. Извън парламента и на спокойствие десните сили имаха шанс да се огледат, премислят и консолидират. Вътре само "техните", всички "наши" отвън - това е положение, от което би могла да се извлече полза и поука. 
Какво им трябва на десните хора, на десните сили в днешна България? Трябва им мощен блок на основа едни и същи ценности - нещата, без които наистина не може. Не че ще е лесно, не че ще е просто, но  няма друг начин. Трудно е, но не и невъзможно, хора го правят. 
Другото важно нещо за дясното е наличието на двуполюсен модел. Оказа се, че това е важно за консолидацията, такава консолидация, която десетилетия да издържи, а без него никак не е възможна. Щом тя се осъществи и даде плодове, щом хората придобият повече навици и рефлекси за парламентаризъм ( защото той касае всички нас, а не само тези, които са в парламента ) и няма да се лъжат толкова лесно и мятат ту след един, ту след друг измислен герой - тогава иди-дойди.  Тогава ще може и без двуполюсен модел може би. Но засега няма начин.
За съжаление това нещо бе разбрано много по-рано от "техните", отколкото от критичната маса десни, защото пък "техните" двуполюсният модел не ги устройва по никакъв начин. Там има по-малко мътна вода, по-малко галимация и те бързо издишат. 
Затова и "техните" непрекъснато дялаха пръчки за колелата на тоя двуполюсен модел, докато не го спънаха напълно. Първите им опити не бяха кой знае какво, но с НДВС и ГЕРБ направо удариха десятката, и съвсем случайно, разбира се, г-н Б. Борисов беше и на двете места, между другото казано. 
Нека да им го признаем, те никак не са глупави и това бяха много успешни ходове. Десният вот толкова се разпиля, че направо се изгуби.
Обаче махалото стигна до края - изведнаж в парламента се оказаха и "техните" под собствената си марка, и основният разпрашител на десния вот, известен в последните години и под  предизборното име "по-малкото зло". 
И каква стана тя сега? И голямото, и по-малкото зло вътре, и то в равен брой, а десните всичките вън. Обикалят, сумтят, шушукат. Мъчат се, един вид, да направят така, щото да създадат нещо , което да е само добро, по тяхному. Абе кой ги знае, ама пък ако вземат да успеят? Стана някак сайд бай сайд, някак двуполюсно.
Глупави хора ли са Станишев, Орешарски и тия с тях и зад тях? Не мисля. БСП преди старите избори измислиха нещо толкова хитро и коварно, че да се чудиш. С няколко клипчета успяха да пробутат в съзнанието на много хора, че ББ е десен толкова, колкото и с десетки митинги и писания по вестници не биха успели. И хората глътнаха стръвта. Почти никой не се запита какво общо може да има между бившия сикаджия и десния политик с най-голям потенциал в нова България, та да слагат имената им едно до друго. И единият десен, и другият десен. "По-малкото зло" самО никога не би могло да измисли такъв ход, но нали затова са другарите, да си помагат. Беше хитро, умно, блестящо измислено, и при това поднесено като антиреклама, уж.
Но да се върнем в днешния ден. Най-добрият начин да обезвредиш противника си е да го поставиш в положение, в което да няма - или поне привидно да няма - полезен ход. 
Какво може да се случи сега?
"По-малкото зло" ще поведе недоволството от назначението на оня типаж. Десните - какво ще направят - и те трябва да се присъединят към това недоволство.
И наесен пак ще има избори.
Дотогава ще се консолидират ли десните? Няма, абсурд.
И "по-малкото зло" ще се завърне тържествено. Тоя път в позата "казвах ли ви аз", която толкова обича. И галимацията ще си продължи.
А двуполюсен модел, консолидации, едно-друго - всичко това ще остане за неопределеното бъдеще. Защото сега най-важно е да изберем "по-малкото зло". 
Оня ден ми попадна една дописка за родителите на Искра Фидосова в патрашко-дачковия вестник. Едно-друго, всичкото много хубаво, хубав край, хубави хора и т.н., и между другото - и двамата почитатели на таваришча Путина, СССР и животът през соца бил по-добър. А вътрешният министър трябвало да подслушва всички, к"во толкоз? Та взех че се запитах, какъв ли е бил - официално или не - по Живково време тоя симпатичен чичка, бай Фидос?
Не, не мисля, че за децата трябва да се съди по убежденията на родителите им. Но във върховете на "по-малкото зло" на всички, всички, всички родителите им са номенклатура, милиционери и кадесари, или пък те самите са били такива, а при много е и едното, и другото. Случайност, може би. 
Но там е работата, че в "по-малкото зло" такива случайности в минало, родители, контакти и обвързаности са толкова много, че изобщо не са случайности, а закономерности. И е ужасно, че трябва да избираме между оня новоназначен типаж и бившия сикаджия, а към такъв избор ни тласкат. 
Трябва да измислим нещо друго. Колкото по-рано, толкова по-добре.









 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shveik5 - Поздравления!
15.06.2013 18:02
Чу-десен разбор! Напълно подкрепям вижданията ви! Дано повече хора съзрят сценария. Шанса е малък, но каво ни е останало освен да се надяваме и на него!
цитирай
2. darktales - shveik5
15.06.2013 23:26
Привет!
Те май дръпнаха назад с тоя Пеевски, така че може и да е било само за проба, колкото да проучат реакцията. Много са хитри, много коварни и обиграни, не може да им се отрече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darktales
Категория: Политика
Прочетен: 538009
Постинги: 90
Коментари: 456
Гласове: 1406
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031