Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2016 00:23 - Как се наторяват корените на омразата
Автор: darktales Категория: Политика   
Прочетен: 2030 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Тази случка се случи на един мадридски площад малко преди атентата в Белгия.

Група фенове на някакъв холандски кракотопков отбор се държат с група възрастни просякини така, както е забранено да се държат хората дори с животните в зоопарка. В някои медии казваха, че жените са мигрантки от Сирия, в други че са циганки. Едната носи пола, която подозрително прилича на българското знаме. Но в края на краищата не това има значение.

По повод атентатите в Белгия, а преди това и покрай тези във Франция много се говореше защо децата на емигрантите, родени и израсли в Европа, все пак мразят същата тази Европа.

Ами вероятно поради много и разнообразни причини, но включително и ей заради такива неща. Случката на мадридския площад под една или друга форма се е случвала и продължава да се случва с всички тях. Немският писател Гюнтер Валраф в продължение на почти 50 години се дегизираше като емигрант или гастарбайтер от различна националност – а че накрая дори и като негър – за да покаже това, което става под повърхността на приказките за толерантност и интеграция.

Корените на омразата са дълбоки и сложно разклонени, но представете си, че децата на тези жени гледат отнякъде това, което се случва с майките им, и не питайте кой наторява тези корени.

Един от холандците изгаря банкнота пред очите на просякиня. Най-малката банкнота в ЕС е от 5 евро. С 5 евро в Испания може да се наготви ядене за четирима души.

Обикновеният европеец, с една дума, понякога си позволява да се държи говнярски само защото е имал късмета да се роди като коренен жител на богата държава. Богатството на Холандия, не е излишно да напомним, не е с основен произход от лалетата, вятърните мелници и Рембранд. А от дългия списък с колонии, експлоатирани от Холандската Ост-Индийска компания. В продължение почти на три века финансовите операции, свързани с търговията с роби, са минавали предимно през амстердамските банки. А също и търговията с кървавите африкански диаманти. То и за Белгия има какво да се каже по този повод, но хайде точно сега да не ги закачаме.

Ама ще кажете, Европа не е само това, а също и Моцарт, Кант, Волтер, Спиноза… Да, но обикновеният емигрант най-често има контакт предимно с обикновени хора.

Макар че.

Волтер – този същият – е бил един от най-богатите хора на своето време. Натрупал е богатството си от търговия с роби , макар че е бил защитник на свободата, а финансовите му операции са се водели от амстердамски еврейски банкери, макар че е бил антисемит…

image 
 




Гласувай:
4



1. ikra - Здравейте!
25.03.2016 20:53
Независимо от къде са просещите - това е нечовешко отношение...
Ако можем, то нека помогнем, давайки храна или пари, но не бива да се гаврим с човек, който няма какво да яде...
Спокойна вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darktales
Категория: Политика
Прочетен: 537896
Постинги: 90
Коментари: 456
Гласове: 1406
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031