Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2009 22:50 - Да си спомним битката за Британия
Автор: darktales Категория: Политика   
Прочетен: 4881 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 08.08.2009 23:43


"Никога до сега в историята на човешките конфликти съдбата на толкова много хора не е зависела от действията на толкова малко воини"

 

Уинстън Чърчил


    На 18.06.1940, няколко дни преди капитулацията на Франция, Уинстън Чърчил декларира решимостта си да се сражава докрай с Германия в своята прочута реч, произнесена в Камарата на общините:

   „Вероятно скоро върху нас ще се стовари цялата  ярост и мощ на врага. Хитлер разбира, че или ще се наложи да ни сломи тук, на острова, или ще изгуби играта. Ако издържим, Европа ще отхвърли игото на нацизма и пред целия свят ще се открият широки хоризонти, озарени от слънцето. Затова да си спомним за дълга и да го изпълним толкова самоотвержено, че и след хиляда години, ако дотогава Британската империя запази величието си, хората да могат да кажат: „Това беше техният звезден час”.

   Красиви думи, разбира се, но по-важното е, че Англия не се ограничава само с тях. В началото на юли британският флот потопява, поврежда или пленява голяма част от френските военни кораби, за да не отидат в ръцете на германците. Британия демонстрира мощта на своя флот, както и решимостта си да се сражава.

   На 16 юли Хитлер издава Директива 16 за подготовка на десантна операция срещу Англия под кодово име „Морски лъв”, а на 1 август подписва и Директива 17 за воденето на въздушна и морска война. Според нея на „Луфтвафе” се отрежда ролята на авангард на операция „Морски лъв”, а активните действия за унищожаване на RAF ( кралските военновъздушни сили на Англия ) трябва да започнат на 6 август 1940 година или около тази дата.

   От първите дни на август в небето над Ла Манша, където дотогава са се водели боеве между нападащите морските конвои немски самолети и прикриващите ги англичани, настъпва затишие.

   На 8 август е издадено следното разпореждане до всички командири и офицери на 2, 3 и 5 въздушни армии на „Луфтваве”:

 

   „От Райхсмаршал Х. Гьоринг

   Операция ADLER.

   Заповядва ви се в най-кратки срокове да очистите небето от RAF.

   Хайл Хитлер

 

   Лошите условия за летене отлагат първия ден на операцията, Adler Tag,  за 12/13 август. Тогава започва поредицата от въздушни сражения, останала в историята като „Битката за Британия”.

    По това време никой, включително и англичаните, не се съмнява особено какъв би бил изходът от сблъсъка, ако германските танкове получат възможност да нахлуят в Англия. За да стане това обаче, германците трябва да завоюват стабилен плацдарм на английските брегове, а заради силният английски флот това няма как да стане без да имат поне временно въздушно превъзхоство.

   До този момент Англия може би заслужава някои упреци заради своята политика, дипломация и военни действия спрямо нарастващата мощ на Хитлер, но в края на лятото на 1940 година всичко това вече няма да има значение. За няколко месеца всички погледи и надежди ще бъдат приковани в момчетата от Fighter Command, изтребителната авиация на RAF. Радарните станции, чието значение Гьоринг изглежда така и не доразбира, дават голямо предимство на англичаните, но имат един сериозен недостатък – не могат да свалят „Юнкерси”, „Дорниери” и „Хайнкели”.

   Същинската Битка за Англия продължава до средата на септември 1940, когато Хитлер се отказва от операция „Морски лъв”. Въздушните битки ще продължат и след това, над Англия ще има  нощни бомбардировки и нападения с „ФАУ-1” и „ФАУ-2”, но непосредствената смъртна опасност вече ще е преминала. А „възмездието” постепенно ще се обърне срещу самата Германия и към края на войната тя ще се превърне в най-бомбардираната държава в Европа.

    До края на октомври RAF губят в сраженията около 1200 самолета и над 500 летци. Тези цифри не изглеждат особено внушителни на фона на огромните офанзиви, които ще започнат през следващите години, но има нещо, което никой не може да отнеме и отрече на тези пилоти – когато родината им имаше нужда от тях, те бяха там и я спасиха. В небето над Англия се сражават и загиват също и  американски, канадски, южноафрикански, австралийски, полски, чешки и френски летци.

    Със задна дата има доста спорове дали Хитлер наистина е искал да завладее Англия. С една дума, Битката за Британия наистина ли е била битка за Британия? Аз лично мисля, че да, ако можеше, Хитлер би стъпил в Англия. Десантът през Ла Манша не е проста работа, както ще се уверят по-нататък съюзниците, но е изпълним при наличие на въздушно превъзходство. Мисля, че тези августовски боеве наистина са повлияли върху историята и бъдещето. През есента на 1940 Хитлер вижда, че няма да успее да сломи Англия с един замах и обръща поглед на Изток. До края на 1941 във войната ще са влезли СССР и САЩ и победата над Германия вече няма да е в сферата на мечтите, но когато трябваше, Англия посрещна и издържа своето изпитание.

   Когато стане дума за тези събития, може би най-разпространеното клише е да се постави една картинка на летящ през трасета от снаряди „Спитфайър”, но истината е, че изтребителите „Хърикейн” играят не по-малка роля особено в летните месеци. И двата самолета заслужават в еднаква степен да ги наречем „спасител на Британия”:

image

Howker Hurricane




image

Supermarine Spitfire


   Битката за Британия още дълго ще бъде обект на спорове и изследвания, но несъмнено винаги ще служи като източник за вдъхновение. В този смисъл влиянието й е толкова голямо, че е инспирирала дори тъй безнадеждна банда като „Айрън Мейдън” да направи комай единствената си свястна песен :)))) В кадрите от филма към клипа се появяват някакви немски изтребители, подобни на „Фокевулф", а те по принцип нямат работа там и тогава, но карай да върви.

   






Гласувай:
4



1. анонимен - Спомни си друго
08.08.2009 23:18
Спомни си, че днес измина една година от събитията в Грузия,а онези там в Англия ги остави,защото и те през войната бомбардираха София.Какво е било тогава го изучихме, а днес какво се случва незнаем или си траем.Намерил си картинки и си взел история да пишеш.
цитирай
2. darktales - Уважаеми анонимен, нека аз да си ...
08.08.2009 23:55
Уважаеми анонимен, нека аз да си решавам какво да си спомням и какво не, а Вие от своя страна си спомняйте каквото Ви душа иска.
цитирай
3. анонимен - Аз Фокевулф не видях, само Месер...
14.09.2010 12:59
Аз Фокевулф не видях, само Месершмити и то от испанските които използват за снимките на филма Битката за Британия от 66 г. от където и са кадрите,
цитирай
4. darktales - Не споря, мярнха ми се някакви са...
26.09.2010 01:36
Не споря, мярнха ми се някакви самолети, които не ми заприличаха на Bf109, а повече на другия основен немски изтребител от ВСВ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darktales
Категория: Политика
Прочетен: 540196
Постинги: 90
Коментари: 456
Гласове: 1407
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930