Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2010 04:10 - Здравеопазване на разклона-2. Бой по врага в бяла престилка
Автор: darktales Категория: Политика   
Прочетен: 4353 Коментари: 8 Гласове:
3

Последна промяна: 21.12.2010 04:18


„Ти какво, викам му, си се опулил в мен, или бандитите горе не ти стигат? А ченгето се случи приказливо – после се оказа, че е завършило философски факултет. Защо, казва, те там са си много. Само че не нарушават реда.  Аз го питам – как така? Ами ей така, казва. Нормалният бандит, той какво? Гледаш го и виждаш, че той само се чуди кого да убие и ограби. Този, когото са ограбили, също не нарушава реда. Лежи си с пробит череп и си мисли – ето на, ограбиха ме. А ето ти си лежиш, и се вижда, че си мислиш нещо така... Сякаш че не вярваш във всичко това, което е наоколо. Или пък се съмняваш.”

В.Пелевин, „Чапаев и Пустота”

 

„Да се класифицира всяка опозиция като престъпна е, разбира се, простият начин, по който един фашистки режим взема властта и спечелва мнозинство.”

У.Бъроуз, „Soft машина”  

 

 

 

 

 

Министърката от разклона си отиде, и то тъкмо когато започна да говори смислени неща. Но смисленото говорене за здравеопазването рядко се приема адекватно от обществото, а още по-малко от сегашните управляващи.

На нейния стол седна един заместник-председател на тъй наречения лекарски съюз, който съюз тъкмо по това време готвеше протести против политиката на същото това министерство. Този факт достатъчно добре описва извратените практики в българския обществен живот, още повече че не е изключение, а по-скоро правило. Първата селекция за здравен министър на ГЕРБ  пък беше самият тогавашен председател на съюза, та човек би помислил, че основната цел на тази организация е да бъде ресурс за кадри на управлението. Перверзии.

Тъй или иначе, здравеопазването не само че не е напуснало разклона, ами дори се е накренило малко в посока към блатото. Всъщност какво ти малко.

Никое правителство от началото на прехода досега не е показвало такава безпомощност и безидейност по отношение на здравеопазването. Българският пациент никога не е бил в такова скотско положение. Никога досега не е имало такъв хаос, липса на контрол и безперспективност. Никога досега добрите желания не са били толкова невъзможни за изпълнение.

Бих се радвал, ако можех да кажа нещо различно. Провалът беше очакван, но цената е прекалено ужасна. Не харесвам ГЕРБ още отпреди изборите; никой порядъчен, опитващ се да живее с някакви принципи  човек не би харесал помиярския опортюнизъм, под чието знаме се събираше тяхното воинство. Но времето на креативните страсти мина отдавна, а на тяхно място дойде една тежка умора. Време беше да заживеем по-скучно и по-спокойно. Уви, пак не се получи.

 

Здравеопазването е в тежка криза, която, по всичко личи, все повече ще се задълбочава. Това е много неблагоприятна за управляващите ситуация и те все нещо трябваше да направят, за да закрепят поне за известно време положението си. Неспособността им да извършат смислена промяна вероятно е очевидна дори и за тях самите, но затова пък има нещо, което много добре владеят.  Това нещо някога се е наричало „а вие защо биете негрите?” и се е използвало в контрапропагандата за отклоняване на вниманието от биенето на собствените граждани. Представлява омаскаряване на опонента в отговор на посочването от негова страна на собствените маскарлъци. Беше използвано много успешно срещу стачката на „Пирогов” през 2007 година, когато  днешните люти врази Б. Борисов и Р. Петков се задействаха в синхрон и извадиха един направен три години преди това (и неизползван дотогава по предназначение) запис от подслушване.

Три години след този случай отново се натрупа напрежение заради здравната политика, само че в по-големи мащаби. Пак се заговори за стачки и протести, които, колкото и глупави и безцелни да са, все пак клатят рейтинга и спокойствието на правителството.

Почти по едно и също време в два различни града на България бяха арестувани по няколко лекари. Развързан вероятно от по-високо място, срещу тях се развилня латентният демонизъм на низшите чинове: бяха прибирани с гръм и трясък, закопчавани заедно с банални престъпници, слушаха закани, а една от тях бе съблечена и подложена на физикален преглед - за да се открие оръжието на убийството, според един често спохождан от прозрения почитател на г-н Б.Борисов (няколко дни след това извършилата прегледа служителка бе скоростно изстреляна в пенсия, така че да не се явява полицейски служител, когато след време започне това което има да започва). С една дума, „моята полиция ме пази” се развихри така, както само тя умее да се развихря, когато реши да се вихри.

Естествено, на всичко това бе дадена широка гласност и също естествено докторята нададоха вой до небето ( макар че очакванията явно са били за нещо повече. Две-три журналистки от обичайната квота на предварително информираните се обадиха подкокоросващо, че ето видите ли сега било времето докторите да излязат на улицата, за да защитят колегите си. Почти никой не се хвана на тая тъпотия, а и те не настояха, което може би идва да покаже  някаква промяна в залозите, тъй като тези дами имат дарбата да разпознават уморения кон още преди той да е усетил умората си).  В продължение на две денонощия се хвърляха всякакви версии: има СРС-та, няма СРС-та, има СРС-та, но доказателствата не са оттам и т.н. Единствен министърът Цветанов, държащ козовете покрити, се ограничи с няколко зловещи намека, а премиерът, който обикновено има мнение за всичко, този път запази величаво мълчание.

Цветанов обърна картите си точно когато – според него – им дойде времето, и от този момент нататък медийната съдба на двете групи арестанти пое в различни посоки.

Престъплението на двамата от Благоевград  комай се състоеше в това, че са поставили диагноза на някакъв гражданин, върху чийто череп – вместилище, види се, на престъпно съзнание – държавата е показала характер. Срещу полицаите, които са го налагали, се водело вътрешно разследване. Аз лично не се съмнявам, че обществеността ще бъде подробно информирана за резултатите от това разследване. Дори ми се струва, че знам кога – веднага щом цъфнат сините рози.

Тъй или иначе, техният случай бе напълно забравен веднага след като започна гротеската с прочетените от Цветанов записи.  

Защо бе нужна цялата тази комедия с прекаленото полицейско развихряне в Горна Оряховица?

Би ли имало някакъв смисъл всичко това за следствието, ако четиримата наистина бяха виновни?

Никакъв смисъл нямаше да има. Те бяха шумно арестувани и след това освободени, без да им се повдигнат обвинения. Едни истински престъпници биха се възползвали от това, за да съгласуват версиите си.

Имаше ли смисъл за следствието безпрецедентното и незаконно четене на подслушаните неясно по какъв повод разговори?

Също нямаше никакъв смисъл.

То имаше за цел единствено да настрои обществото срещу лекарите. Но като че ли дори и това не постигна. Не може постоянно да повтаряш „а вие защо биете негрите?”. Накрая това омръзва на всички, дори и на самите негри.

Сега вече е ясно, че лекарите в Горна Оряховица не са извършили абсолютно никакво престъпление и са направили всичко възможно за ресурсите, с които разполагат. Но аз мисля, че това е било ясно на Цветанов още в самото начало. Всеки съдебен лекар може за половин час да установи дали плодът е загинал  преди излизането си. Това можеше да се разбере буквално още през първия ден, докато лекарите са били в ареста. И вероятно е било разбрано.

От друга страна, трябва да се признае, че има много малък опит с извънутробното развитие и адаптация при настъпило толкова далеч преди физиологичния срок изхвърляне на плода. Това е прекалено специализирана материя. Архаични рефлекси, автономност, възбудимост и автоматизъм на немиелизирана нервна тъкан – да си призная, и аз не съм много наясно с тези неща. Затова и не бързах да си правя изводи и да си съставям мнение, преди да са известни резултатите от експертизата. Която експертиза някак като че се забави прекалено дълго, а през това време министърът Цветанов упорито повтаряше, че „починалото бебе е било на 6-месечна възраст”, сякаш това обяснява всичко. Но на него поначало всичко му е ясно.

Междувременно минаха три седмици в разправии и обвинения, през които малко се измести вниманието от това, което правителството прави и не прави в здравеопазването..

Все пак доста мизерен резултат, като се има предвид цената, с която беше постигнат. Само след няколко дни ще почне предизвестеният хаос със спешната помощ и тогава на болните едва ли ще им е до горнооряховската история.

А журналистите накрая се добраха до снимката на пострадалото момиче и окончателно превърнаха живота му в ад.

Интересно дали сега Цветанов ще прочете в Парламента изводите от експертизата. Ей така само най-важните неща. За пълнота и завършеност.

Както и да е. И така, лекарите нито са убивали бебе, нито са оставяли бебе да умира. Остава въпросът с това, което са си говорили - обнародвано само и единствено с цел да чуят всички какво си говорят. Цинизмът, и евентуално прозиращият зад този цинизъм морал.

Този въпрос изисква включването на една специална

 

Интерлюдия за Цинизма и Морала

 

Ако някой пребие бременна жена и умъртви плода й, това е престъпление. Ако гинеколог извърши аборт на същата тази жена по нейно желание и прекъсне живота на същия този плод, той просто си върши работата. Законът гледа по различен начин на двете деяния, но за плода резултатът е един и същ.

Според желанието на майката гинекологът в един случай следи развитието на плода и се грижи той да бъде доносен и роден нормално, а в друг случай поставя край на живота му.

Абортът представлява прекъсване на живота на едно невинно и беззащитно, но неродено човешко същество. Веднаж родено, то има правата на всеки друг човек, има дори по-големи права, защото и лишаването му от грижи се смята за престъпление. Но докато е в майката, само от нея, или от нея и бащата зависи дали то ще се роди.

През последните дни, естествено, отново беше развявана и дъвкана Хипократовата клетва от кого ли не. В нея има доста ясни думи и за абортите, и за евтаназията. Прекъсването на живота не е медицина.

Запита ли се някой как така гинеколозите като всички лекари са положили тази клетва, а всекидневно я нарушават?

Трудно е да се каже колко аборти се извършват в България, но едва ли са по-малко от 35-37 000 годишно. Това означава, че поне по сто пъти всеки ден Божият образ и подобие бива разкъсван, изсмукван и остъргван, докато животът си отиде от него.

Понякога това прекъсване на живота се извършва от милосърдие – тогава, когато плодът е увреден. Понякога от безизходица – защото да си самотна майка у нас е трагедия; няма как, държавата е бедна, а само за подслушване колко пари трябват. Понякога – просто по желание.

И в трите случая гинеколозите са тези, които прекъсват живота, за който при други обстоятелства биха полагали грижи.

Имам един познат гинеколог – атеист впрочем – който от няколко години отказва да извършва аборти.  

Само че това не е решение.

Дори и всички гинеколози да спрат да правят аборти, аборти пак ще се правят. Обаче тогава няма да умира само плодът, а ще умират или ще се осакатяват и половината жени. Нелегални са 40% от извършваните по света аборти. Всеки ден  умират над 200 жени след криминален аборт.

В нашата страна броят на абортите за последните три десетилетия надвишава или е приблизително равен на броя на ражданията. И тук стигнахме до въпроса за морала. Такъв голям брой аборти показва, че обществото като цяло има проблем с морала. Голям проблем. И други проблеми също, но на дъното е този.

Аз съм твърдо против абортите, но не бих се съгласил те да се забраняват. Това няма да доведе до нищо. Моралът не се насажда със закони.

В повечето страни на Латинска Америка са разрешени само абортите по медицински показания, и същевременно там се извършват като процент повече аборти, отколкото в САЩ, където са разрешени абортите по желание.

Дори когато извършва аборт на увреден плод, гинекологът пак прекъсва живот. Преди няколко месеца в Италия едно абортирано в 22 седмица дете живя 20 часа след изваждането си. Било е приготвено за погребение, когато свещеникът е видял, че има признаци на живот.

При аборт след 20 седмица понякога се инжектира медикамент, който спира сърцето на плода, за да не се случи така, че той да излезе жив, след като вече е осъден на смърт. Как ви се харесва това? Are you entertained?

Аз лично не бих искал да бъда на мястото на гинеколозите. Не че съм с нещо по-добър, а защото не искам да поемам такова бреме. Защото това е тежко бреме. Дори и някой да не го усеща така, то пак си е такова.

Гинеколозите не правят аборти насила.

Решението не е тяхно, дори когато става дума за увреден плод.

Обаче те извършват това, те прекъсват живота.

И го правят, защото обществото иска това от тях. Ако обществото спре да го иска, и те ще спрат да го правят. Нашето общество пък специално го иска доста много.

Обществото иска от тях, според случая, да се грижат за живота, или да прекъсват живота. Непрекъснато, и едното, и другото. Да умъртвят плода на жената, дошла в девет часа, и да се грижат за плода на жената, дошла в девет и половина.

Веднаж да помогнат на живота да си пробие път и да го поемат с грижовна ръка, а друг път да го изтръгнат и изхвърлят навън.

А освен това, обществото се възмущава, когато гинеколозите говорят – помежду си, без да знаят, че са подслушвани – за своята работа цинично.

Има и по-лоши неща от цинизма, и едно от тях е лицемерието.

----

 

 

А сега пък ето нещо, което не съм предполагал, че някога ще кажа.

Иван Костов може да не е чак такъв гений, за какъвто го смятат най-верните му привърженици. Здравната реформа от 2000 г. беше много недомислена, за което впрочем едва ли е виновен той или поне не само той.

Не може да му се отрече обаче, че той направи най-много от всички останали за скъсването с комунизма. Без него нещата щяха да са много по-зле и тъпата въртележка на входа и изхода на „държавното” щеше да продължава и до ден днешен. Освен това е с една класа по-високо от всички налични в момента. Не е време да се търсят някакви идеални варианти.

В България революция няма да има, пък и на кой ли му трябва. Няма да има и истинско гражданско общество, поне в обозримо бъдеще. Децата вече е ясно, че трябва да ги пращаме далеч от тук. Но пък и ние заслужаваме нещо по-добро. То колко заслужаваме, друг въпрос, но тази простотия няма да спре от само себе си. Можем поне да опитаме. Иначе аз лично виждам само един изход.

 image




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. andrei - Нещо си се объркал в разсъжденията си.
21.12.2010 06:56
Как пък не ти дойде на ума,поне един случай на лекарско безхаберие и некадърност да заклеймиш,а каканижеш думи,взети от устата на престъпници,за които девизът е;ИНКЯР МУ Е МАЙКАТА!С тези си разсъждения е време да си смениш професията,защото ще направиш маса поразии!
цитирай
2. nicodima - Аз предпочитам да говоря с факти:
21.12.2010 09:25
НЗОК ще дава месечно по 11 стотинки за пациент от листата на общопрактуващите лекари целево за осигуряване на неотложна помощ през празниците и след края на работното време. Това каза днес министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов на 51-вия извънреден събор на БЛС, който се провежда в Пловдив.
За съмняващите се - това е написано на страницата на МЗ, който иска да провери! Доказателство за финансовото унищожение, не само моралното...

По въпросите за нормативните документи и морала ще се включа по-късно. Пак с извадки от медицинските стандарти / с ранг на закон / и заложените в тях противоречия.
Поздрави, колега, но едва ли ще бъдеш разбран. Нашата материя е особена, а едно маргинализирано до крайност общество, не е в състояние да възприеме тънкостите, камо ли и тези, които и нас ни затрудняват. Ако кажа сега, че животът не е безкраен, пак ще ме нападнат от всички страни и ще приемат заложеното от Бога за цинизъм, та засега спирам.
цитирай
3. darktales - 1. andrei
21.12.2010 11:27
Не съм повтарял никакви чужди думи, още по-малко пък на престъпници. Лъжеш. Никакви поразии няма да правя. Пак лъжеш. Ти не можеш да кажеш три изречения поред, без да излъжеш.
цитирай
4. darktales - 2. nicodima
21.12.2010 11:30
Ще напиша и за спешната помощ, но като дойдат първите впечатления от другия месец. То и сега е достатъчно зле, но правителството винаги може повече.
цитирай
5. veselaj - С едно не съм съгласна - че не са ус...
21.12.2010 13:01
С едно не съм съгласна - че не са успяли да оплюят лекарите. Успяха, и още как. И колкото и да протестират лекарите, колкото и да обясняват, че така е невъзможно да се работи, повечето ще реагират, както в случая с Г. Оряховица: "мамка ви печалбари". andrei не е изключение, а правило.
цитирай
6. darktales - 5. veselaj
21.12.2010 13:38
Привет!
Може и да греша, това е някакво впечатление от четенето на форуми. Струва ми се, че мненията бяха около 50:50. Даже си мисля, че покрай този случай българинът намрази полицаите повече, отколкото мрази лекарите. Което пак не е хубаво и пак е по вина на Цветанов и сие.
Колкото до andrei, той си беше докторомразец отпреди това, не е повлиян от този случай. Има си мнение човекът, това е негово право.
цитирай
7. анонимен - здравеопазване
22.12.2010 19:56
Ами един ВИФ-аджия разбира от всичко, за съжалени!
За пореден път лекарите бяха поставени на дъното и унизени!
Ако го осъдят кой ще плати обещетенията им ?
А това за 0.11 ст. и аз го четох и е поредното унижение.
Докторката от разклона, говореше за доплащане;
сега го говорим отново и се приема /??!!!!
цитирай
8. veselaj - Все още ли смяташ, че не са успели да ...
14.01.2011 17:39
Все още ли смяташ, че не са успели да оплюят лекарите след случая в ИСУл? Дали щяха да хвърлят Маджунов с лека ръка на кучетата, ако не беше необходимо да оправдаят Цветанов?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darktales
Категория: Политика
Прочетен: 539967
Постинги: 90
Коментари: 456
Гласове: 1406
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930