Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2016 21:32 - Оставките в комисията за олимпиади по математика
Автор: darktales Категория: Политика   
Прочетен: 924 Коментари: 0 Гласове:
0



 Статията е написана от големия ми син, участник и медалист от много състезания по математика и физика, завършил Харвард с Фи Бета Капа и summa cum laude, получил магистърска степен от Кеймбридж също с отличен успех и понастоящем следващ за докторска степен в Масачузетския Технологичен. Дано някой чуе тези талантливи младежи, които още са обърнати към България и могат да направят много за нея. Те няма да пишат благодарствени писма до Бойко Борисов като гимнастичките, няма и да чакат "народна пенсия" на 30 години. Просто искат да се разбере, че нямаш ли бъдеще, нямаш нищо.

image imageimage

Оставките в комисията за олимпиади по математика Александър Макелов

Nov 17, 2016

Всяка година, в България се провеждат няколко големи национални състезания по математика за ученици, които кулминират в излъчването и подоготвката на националния ни отбор за Международната олимпиада по математика (МОМ), еквивалента на олимпийските игри в тази наука. Преди около две седмици хората, които осъществяват този процес от десетки години, подадоха оставка от комисиите за провеждане на съответните състезания (източници тук и тук). Причината са съмнителните, несъгласувани със Съюза на математиците в България назначения в тези комисии за 2016/2017 от страна на Министерството на образованието и науката (МОН).

В този текст споделям мнението си по този случай в качеството си на състезател в периода 2001-2010, помощник в подготовката в периода 2011-2016, и наблюдател на МОМ 2016.

Какво е МОМ, и защо е толкова важна?

В случай че не сте запознати, нека първо се опитам да ви информирам по-добре за Международната олимпиада по математика (официален сайтстраница в Wikipedia). Следващите коментари са подкрепени от години лични наблюдения, и съм убеден че всички състезатели биха се съгласили с тях.

Постоянно чуваме за най-различни международни състезания по математика, и за това как български ученици се връщат с медали от тях. Бързо търсене вWikipedia връща наистина огромно число, и за човек извън състезанията - както е често с репортерите отразяващи тези успехи - е трудно да прецени кои от тези олимпиади са най-важни. Допълнително усложнение е желанието постиженията на децата да се представят в максимално добра светлина. По тези причини, за човек далеч от състезанията, всички те изглеждат еднакво. В действителност, има няколко международни олимпиади които привличат най-добрите задачи и най-силните ученици, с които държавите в света ‘сверяват часовниците’ си и по които оценяват напредъка си. Тук не се наемам да сравнявам всеки две олимпиади, но нека се опитам да ви убедя, че една от тях - МОМ - се откроява като най-качествената, най-широката, и най-престижната в света.

На първо място, всички състезатели знаят за МОМ и мечтаят да се класират на нея. Ако питате кой да е участник в математически състезания за 9-12 клас в България, а и другаде по света, една от мечтите му най-вероятно ще бъде именно да стане част от отбора за МОМ. MOM привлича най-много държави (над 100 в последните години) и е най-старата международна олимпиада, започнала още през 1959 (да отбележим, че една от петте държави-основателки е България). Огромният интерес и традициите са причина за високото качество на състезанието и за това държавите по света да го използват като мярка за качеството на своята собствена система. 

imageВ САЩ например, класираните за МОМ са поканени в Белия дом нанаграждаване. На горната снимка е Алън Юан, победител от националната олимпиада на САЩ през 2010, награден от фондация “Акамай”. В България сме малко по-скромни :)

Целият текст на amakelov.github.io/2016/11/17/Na-vnimanieto-na-MON.html







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: darktales
Категория: Политика
Прочетен: 540765
Постинги: 90
Коментари: 456
Гласове: 1407
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930