Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2016 09:28 - Кървавият кръвожаден кръвопиец Кастро
Автор: darktales Категория: Политика   
Прочетен: 1426 Коментари: 2 Гласове:
-4

Последна промяна: 28.11.2016 09:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 За фиделистките репресии в Куба не се говори с исторически източници. Не че няма репресии, а няма исторически книги, статии, изследвания. Има едни книги от професионален рибар. С откъси от тях  за кръвопиеца Че Гевара биографичните десни плашат офис планктона и домакините. Останалите неща, които обикновено се цитират, също са от политически ангажирани автори, които са журналисти, а не историци.

Много е лошо, когато историята се проповядва, а не изучава. Тук едно време ни я проповядваха, а сега като че се опитват съвсем да я изчезнат за по-лесно. Целта е ясна - човек, който е запознат с историята, задава много въпроси. Евентуално и на глас.

В Куба си има тоталитарно управление, а то винаги развива  репресивен апарат. И ние тук си ги имахме, и какво? Един деятел от тоталитарните служби за свръхнасилие още ни е министър-председател, а биодесните, каквото и да вряскат сега, му бяха в коалицията. Вероятно не са чували, горките, че при късния соц, ако трябваше да бият някой по-сериозно, го водеха на определени места извън участъците. Едно такова място бяха пожарните. Бойко Борисов ли? Той не знае за това. Той е бил в другата стая.

Умберто Фонтова, който написа любимите на биодесните книгиужасии за фиделистка Куба, макар че се води и историк, не се приема насериозно нито от историците, нито дори от легализираните експерти от ЦРУ по Латинска Америка. Той е и лично засегнат. Впрочем семейната му история не е особено кървава - баща му е арестуван като съучастник след инвазията в Залива Кочинос, а останалите петима от семейството бягат във Флорида. Три месеца по-късно бащата е пуснат след чудовищно насилие над личността му - накаран е да подпише декларация, че вече няма да прави така, и също се отебава за Флорида. Ужасно, няма що.

Като стана дума за Флорида - да, бягат. Там е по-хубаво. Ама има и специален режим на посрещане и уреждане на кубинските емигранти. Ако не вярваш, #username, стани гватемалец или боливиец, или какъвто искаш друг латинос, почукай на щатската граница и кажи - така и така, искам да ме приемете, защото у нас не се трае. Ще извикат Трумпена лично да се снима с теб как те пере с бухалка по тиквата. 

Биодесните обвиняват Кастро и за това, че дошъл на власт с преврат, някак забравяйки кого е свалил. Може би защото всякакви приказки за законност и ненасилие звучат смешно редом с името на Фулхенсио Батиста, който впрочем баш тогава управлява също след преврат. За разлика от фиделистките, за неговите репресии има солидни исторически източници. Само през второто му управление жертвите се изчисляват на не по-малко от 20 хил., без да се броят безследно изчезналите. Нямало е Флорида тогава, защото от Флорида са ги връщали пак право при Батиста. По време на арестите след щурма на Монкада, когато някой от роднините идвал за свиждане, му донасяли очите на неговия близък. И тъй нататък, все такива неща.

Насилието води до насилие, а веднаж пуснат, духът трудно се връща в бутилката. През 1923 г. у нас въстаниците просто арестували представителите и по-изявените поддръжници на властта, без да им правят нищо повече. Но след погромите и мъртвешките хорА запомнили урока и през 1944 го приложили, с всички прозтичащи. Батиста е бил превърнал армията в апарат за репресии и да, през 1959 много военни са били на свой ред репресирани. Кастро е вкарал в борсучника на практика всички военни летци, освен тези, които са минали на негова страна още преди победата му – ами да, ама Батиста е използвал цялата военна авиация пак за репресии и акции на възмездие и сплашване.

Кастро не е бил марксист преди 1959. То и самият Маркс не е бил марксист и  налитал на бой, ако чуел тази дума. Кастро се е възприемал като последовател на Хосе Марти, бил е националист и ляв католик. Занимавал се е с нормална политика, преди Батиста да отмени парламентарните партии.

Изобщо, положението с Куба е една от грешките на САЩ, които насила набутаха страната в съветския блок. Веднага след победата си Кастро отива на посещение първо там, но Айзенхауер дори не го приема – смятал го е за поредния бананов вожд, който трябва да си чака инструкциите от американския посланик. Куба обаче не се управлява дори от Юнайтид Фрут, като остналата Латинска Америка, а от американската мафия. Когато Кенеди става президент, се хваща за главата – сам потомък на бостънски бутлегер, той има ясна представа докъде може да се простира влиянието на мафията и къде трябва да се пресича. При Батиста мафиотските босове са били посрещани в Куба с държавнически почести и интересите на мафията едва не вкарват САЩ във война. Впрочем, републиканците все такава я свършват. Дофиделистка Куба е бананова държава, където бананите се продават по-скъпо, отколкото в САЩ и не са кубински, а еквадорски, и 90% от земеделските земи пустеят – това не ти ли напомня нещо, #username? Тогава кубинците толкова люто и бясно обичат САЩ и Батиста, че отказват връщането на парламентарна система, когато Кастро им я предлага, защото са се страхували, че това пак ще доведе някой нов Батиста или дори самия него.

Гледам Дачков нарича Че Гевара мародер, явно и той е чел рибаря. Ами точно пък мародер трудно. Може и да е бил лош човек и кръвопиец, не знам. Книгите не съм му чел, а от стиховете му не личи такова нещо . Впрочем това не е гаранция и нищо не доказва. Обаче защо не си е останал в Куба да управлява банката и да си посръбва кржвъ от биодесни младенци? А е зарязал всики постове, отказал се е от кубинското гражданство и евентуално дипломатическа защита и е тръгнал да си подлага задника на куршумите първо в Африка и после в Боливия? Лош може би, марксист да, но мародер едва ли. Тъкмо е получил властта и я зарязва с всичките й благини, за да гони Михаля и да проповядва социализъм сред хора, които при опасност все още се качват по дърветата. Не ми се връзва. 

А Боливия, след като разгроми движението на Че Гевара с помощта на ЦРУ, се превърна в свободна, процъфтяваща страна с независима икономика, каквато несъмнено щеше да бъде и Куба, ако Фидел не беше успял. Най-бедната в Южна Америка със 70% под чертата на оцеляване. Да се чудим ли, че тъкмо там се появи такъв като Ево Моралес.




Гласувай:
0



1. petkodox - Абе какъвто и да е, важното е, че не се ...
29.11.2016 00:39
Абе какъвто и да е, важното е, че не се даде на краварите.
цитирай
2. darktales - Те вече не се и напъват. След разп...
01.12.2016 00:34
Те вече не се и напъват. След разпадането на СССР нищо не им пречеше да направят същото като в Панама, тъй като можеше да се смята, че уговорката на Кенеди с Хрушчов е отпаднала. Но им е по-изгодно Куба да гладува и да я сочат с пръст като пример какво става, ако някой вземе да се инати.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: darktales
Категория: Политика
Прочетен: 540188
Постинги: 90
Коментари: 456
Гласове: 1406
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930